ВЕСТИ:
Почетна / вести / репортаже / Новчана помоћ за новорођену децу
Новчана помоћ за новорођену децу

Новчана помоћ за новорођену децу

Општинску новчану помоћ, која се обрачунава на основу висине просечне републичке зараде и додељује два пута годишње, у првој половини 2013. године добило је 49, а прошлог понедељка још 40 породица (решења се доносе на име мајки) чије су принове дошле на свет у другом полугођу минуле године. Број од укупно 89 новорођенчади у прошлој години за општину која је између два пописа остала без 17 одсто становништва делује прилично охрабрујуће.

Да подсетимо, 2010. године право на ову врсту једнократне општинске помоћи остварило је 60, 2011. само 56, а 2012. за овдашње прилике чак 86 породица, тако да и само троје деце више рођених у прошлој него у претходној години сада делује као позитиван тренд и најава бољих дана када је у питању опстанак на овим просторима.

У име локалне самоуправе, на малој свечаности у општини, честитке у име општинске власти и коверте са припадајућим износима – 100 одсто од просечне републичке зараде по запосленом за трећу и сваку наредну принову у кући, односно по 50 одсто од тога за прво и друго дете – родитељима новорођене деце уручила је Златија Миличић, председник Скупштине општине. За ову прилику из буџета је издвојено укупно: 1.103.000 динара.

По 44.120 динара добиле су Славица Јовановић из села Осечина за своје шесто по реду дете, затим Винка Марковић из Бастава, Милица Пантелић из Комирића и Катарина Илић из Лопатња за пето, онда Илонка Ђурђевић из Коњица за четврто, као и Горица Младеновић из Осечине, Бранка Јанковић из Горњег Црниљева, Марија Поповић из Скадра, Биљана Симић из Гуњака и Бранка Мирчетић из Царине за треће дете.

Дупло мањи износ, односно по 22.060 динара добило је 17 жена које су родиле друго дете: Татјана Ранковић, Ивана Ивановић, Јелена Гладовић из Осечине, Биљана Павловић и Биљана Миљковић из Драгијевице, Јелена Васиљевић и Ана Јанковић из Белотића, Драгана Вуковић из Комирића, Бојана Марковић из Гуњака, Снежана Павловић из Коњица, Марија Петровић из Бастава, Јелена Јанчић из Лопатња, Катарина Ђурђевић и Радмила Лукић из села Осечина, Горица Спасојевић из Скадра, Драгана Поповић из Пецке и Ивана Петровић из Остружња, односно још 13 житељки ове општине које су у другој половини 2013. године по први пут постале мајке: Маријана Павловић, Снежана Антонић и Јасмина Младеновић из Бастава, Ана Петровић и Даница Младеновић из с.Осечина, Катарина Нинић Тадић из Плужца, Сања Бегановић и Наташа Милановић из Коњица, Ранка Васиљевић и Ивана Гаврић из Лопатња, Снежана Вићић из Белотића и Драгана Маринковић из Гуњака.

 

Фотографија: Златија Миличић (лево) са Славицом Јовановић, Винком Марковић, Милицом Пантелић и Илонком Ђурђевић, које укупно имају већ 20 деце (фото: Д. Савић)

 

Scroll To Top