ВЕСТИ:
Почетна / вести / пројекти / Делегација Осечине посетила општину Руму
Делегација Осечине посетила општину Руму

Делегација Осечине посетила општину Руму

Позитивна искуства општине Рума око решавања проблема водоснабдевања, као и процес кроз који је ова локална самоуправа прошла до добијања сертификата за једну од општина са повољним пословним окружењем у југоисточној Европи од стране НАЛЕД-а (Националне алијансе за локални економски развој), биле су главне теме разговора трочлане делегације Осечине са домаћинима у овој сремској општини.

– У намери да решимо проблем водоснабдевања у нашој средини, одлучни смо да применимо најбоља искуства и решења других, која ће нам помоћи да овај потенцијални велики проблем у будућности што успешније решимо. Свака општина има своје специфичне проблеме у водоснабдевању, а ми смо опредељени да на проблеме одговоримо – решењем. Од сусрета у Руми посебно бих истакао корист од њиховог веома детаљног упознавања о предузетим корацима од идеје преко пројекта до реализације и обезбеђења неопходних средстава – каже Драган Андрић, члан Надзорног одбора ЈКП „Осечина”.

Са представницима Општинске управе Рума задуженим за послове економског развоја и директором „Водовода” не само да је било речи о њиховим искуствима и примењеним решењима, већ посебно о процесу сертификације кроз којих је ова општина успешно прошла још 2010. године.

– Том приликом колеге из Канцеларије за локални економски развој упознале су нас са потребном документацијом и свим корацима на том путу. Понудили су нам сваки вид сарадње од размене информација, преко преношење добре праксе до сарадње на заједничким пројектима. Рекли су нам и то да су од стицања сертификата, кога су прошле године и обновили, до данас привукли три пута више инвестиција него у време када нису били сертификовани.

Упоређујући сазнања и искуства из Руме, која је прошла процес сертификације и сада представља добро организовану заједницу, са нашим актуелним приликама Милан Симић, заменик председника Општине, закључује:

– Брзина и квалитет решавања наших текућих проблема зависе искључиво од несебичности и професионалне компентенције појединаца, дакле од споја стручности и моралних особина. Само то нас може водити напред, све друго је само празна прича.

Scroll To Top