ВЕСТИ:
Почетна / вести / репортаже / Обележен 5. јун – Међународни дан заштите животне средине
Обележен 5. јун – Међународни дан заштите животне средине

Обележен 5. јун – Међународни дан заштите животне средине

Поводом светског Дана заштите животне средине – 5. јуна – широм Србије спроведена је заједничка акција у коју су се ове године укључили Сектор за ванредне ситуација Министарства унутрашњих послова, ЈП Србија шуме и канцеларије за младе у сарадњи са Министарством омладине и спорта како би заједно обележили Међународни дан заштите животне средине.

Канцеларији за младе Осечина у припреми акције за обележавање овог дана придружила се Ватрогасно спасилачка јединица из Осечине и одељење комуналне инспекције Општинске управе Осечина.

Акција је била замишљена као општа едукација основаца о значају заштите животне средине и саветима и превентивним мерама за њено очување, после предавања била је планирана показна вежба гашења пожара и заједничка акција сакупљања отпада у околини основне школе „Браћа Недић“, што на жалост није било могуће извести због лоших временских услова.

Пред око стотинак основаца сараднице одељења комуналне инспекције, Сузана Лукић и Биљана Мићић одржале су интересантно предавање под називом „Бирам да рециклирам“ о важности и могућностима рециклаже, органском и електронском отпаду.

Припадници Ватрогасно-спасилачке јединице представили су се деци на веома занимљив, интерактиван начин. Говорили су о узроцима и последицама шумског пожара, о начину на који у таквој ситуацији треба реаговати, како пријавити пожар, које информације приликом позива треба дати дежурном ватрогасцу. Затим су деца имала прилику да науче како се користи ватрогасни апарат и да виде шта то све од опреме мора да има један ватрогасац када крене у акцију гашења пожара.

– Пети јун јесте Међународни дан заштите животне средине али свакако није и не треба да буде једини дан када се овакве и сличне акције спроводе и када се говори о значају одговорног понашања према природи, зато Канцеларија за младе и одељење комуналне инспекције већ имају у плану још интересантних акција на ову тему – рекли су нам Сузана Лукић и Биљана Мићић из Општинске управе и припадници Ватрогасно спасилачке јединице МУП-а у Осечини Владан Станић, командир и Душан Андрић.

Scroll To Top