VESTI:
Početna / vesti / skupština / PREDSEDNIK OPŠTINE NENAD STEVANOVIĆ: Posle godine nada slede dani rada
PREDSEDNIK OPŠTINE NENAD STEVANOVIĆ: Posle godine nada slede dani rada

PREDSEDNIK OPŠTINE NENAD STEVANOVIĆ: Posle godine nada slede dani rada

Ako je 2013. bila godina nadanja da će se na globalnom, državnom i lokalnom planu ekonomska situacija stabilizovati, privreda oživeti, u poljoprivredi zaustaviti dugotrajni trend stagnacije, nastaviti izgradnja potrebne infrastrukture, a stanje u oblasti zapošljavanja i socijalne politike osetnije poboljšati, sada se, na osnovu do sada urađenog, može očekivati da 2014. godinu u opštini Osečina obeleže dani marljivog rada na rešavanju svih najaktuelnijih pitanja u lokalnoj zajednici.

To je na početku novogodišnjeg intrevjua rekao Nenad Stevanović, predsednik Opštine Osečina, koji se u daljem razgovoru detaljnije osvrnuo na sva najvažnija pitanja lokalne zajednice na čijem čelu se nalazi već šestu godinu za redom.

* Po čemu će 2013. godina biti posebno upamćena u opštini Osečina?

– Još od sredine 2012. godine i formiranja nove vladajuće većine počeli smo neku vrstu opšte mobilizacije koja bi dovela do buđenja privrede, većeg zapošljavanja i boljeg standarda građana. Svi organi lokalne samouprave, a pre svega novoformirani Savet za privredu i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, angažovani su oko pronalažnja strateških partnera za lokalnu privredu i zainteresovanih za ulaganja na našem terenu. Za njih smo pripremili paket olakšica, po čemu smo postali poznati daleko van opštinskih granica. Stupili smo u kontakte sa resornim državnim organima, ali i brojnim kompanijama i započeli razgovore oko mogućih vidova partnerstva. Trudili smo se da imamo sluha i za potrebne lokalnih firmi u njihovoj borbi za opstanak ili dalje razvijanje. Pomogli smo „Krušik-Plastici” da posle dve neuspešne privatizacije ne upadne u ambis, već da kroz fazu restrukturiranja što čvršće stane na svoje noge, zadrži proizvodnju, ali i zaposli nekoliko desetina novih radnika. Zavod za statistiku svrstao nas je u red opština u kojima je na najbilji mogući način urađen poljoprivredni popis.

Imali smo još jedan uspešan Sajam šljiva, koji je privlačenjem kupaca sa strane pomogao našim poljoprivrednim proizvođačima da u godini rekordnog roda i izuzetno niskih cena ovog voća ipak ostvare određenu dobit, pre svega ako su šljive sušili ili na druge načine prerađivali i dalje plasirali. Voćare smo opet subvencionisali kroz nabavku sadnica za novih 100 hektara šljivika i nekoliko hektara pod zasadima jabuka, dunja i višanja, a stočare, uz naše i njihovo učešće po sistemu „pola-pola”, sa 370 rasnih ovaca „pramenki” sjeničkog soja.

Pronašli smo način da posle Ostružnja, Skadra i Plušca još jedno selo dobije asfaltnu deonicu. U Carini je urađeno skoro kilometar i po puta ka Rožnju…

* Razgranati projekti međunarodne saradnje u regionu uvrstili su opštinu među dobitnike prestižnog godišnjeg priznanja „Kapetan Miša Anastasijević” za Kolubarski okrug. Šta za Osečinu znači bogata međunarodna aktivnost u toku 2013. godine?

– Bili smo u Češkoj da se zahvalimo Vladi ove zemlje i njihovoj Agenciji za razvoj na vrednoj donaciji – izgradnji vodovodne mreže do Belotića, ali i da nastavimo pregovore oko sasvim izglednog produžetka saradnje, ovog puta na izgradnji prečišćača otpadnih voda u okviru kanalizacione mreže. U Nemačkoj smo potpisali memorandum o približavanju i pristupanju međunarodnom projektu „Mreža zelene ekonomije”, što bi trebalo da nam donese smanjenje izdvajanja za energiju. Učestvujemo u zanimljivom projektu „Ukusi i teritorije”, koga u našoj zemlji za pet pilot opština sprovedi Ministarstvo inostranih poslova Francuske i Ambasada ove države u Beogradu. Francuzi su nas letos obradovali i „častili” besplatnim karavanom filmova iz njihove novije produkcije. Sa prijateljima iz Slovenije i Hrvatske sve više produbljujemo i konkretizujemo partnerstvo, koje nas povezuje sa predpristupnim fondovima Evropske unije. Uključeni smo u međunarodni projekat prekodrinske saradnje. Od Vlade Japana stigla je donacija od 70.000 evra za unapređenje rada Doma zdravlja…

Uspostavljeni odnosi i započeti poslovi, u danima koji su pred nama, trebalo bi da doprinesu značajnijim pomacima u pravcu podizanja kvaliteta života u opštini.

* Opštinski budžet za 2014. manji je za jednu šestinu

od planiranih prihoda za prethodnu godinu, a već se zna da će transferi iz Republike čak za tri miliona biti „kraći” nego lane. Kako, onda, podstaći razvoj i zadovoljiti zajedničke potrebe građana?

– Bez obzira na neophodnost mera štednje i usvojenu projekciju budžeta na znatno nižem nivou u odnosu na 2013. godinu, ipak smo planirali značajna izdvajanje za razvoj sedišta opštine i ostalih mesta na ovoj teritoriji. Investiranje u opštinsku infrastrukturu biće realizovano prema programima Javnog komunalnog preduzeća „Osečina” i Direkcije za izgradnju „Jadar”. Preko Budžetskog fonda za komunalnu delatnost, uređenje građevinskog zemljišta i puteve, nastavićemo da ulažemo u izgradnju i održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva, vodovodne i kanalizacione mreže. Očekujemo sredstva Evropske investicione banke od oko 50 miliona dinara za izgradnju nove faze obilaznice sa mostom i deonicom kroz naselje Piskavice.

Uz pravilno i namensko korišćenje sopstvenih prihoda od poreza i doprinosa, novih radnih mesta, spoljašnjih i unutrašnjih izvora, neće izostati uobičajena materijalna podrška javnim ustanovama i institucijama i, naravno, socijalno najugroženijim licima. Porodice koje dobiju novorođenče i dalje mogu računati na makar minimalnu novčanu pomoć lokalne zajednice, najbolji studenti i oni čija su zanimanja deficitarna na opštinske stipendije, a đaci i nastavnici na troškove prevoza. Po prvi put izdvojićemo pomoć stanovnicima naše opštine koji odluče da putem programa vantelesne oplodnje proširuju svoju porodicu.

Scroll To Top