ВЕСТИ:
Почетна / вести / туризам / СА 11. САЈМА ШЉИВА: Котарица подгорских брендова за министра
СА 11. САЈМА ШЉИВА: Котарица подгорских брендова за министра

СА 11. САЈМА ШЉИВА: Котарица подгорских брендова за министра

Председник Општине Осечина Драган Алексић у име домаћина и организатора Сајма шљива уручио је министру пољопривреде и заштите животне средине Браниславу Недимовићу оригиналан поклон – котарицу пуну разних подгорских шљиварских брендова произведених од стране локалних произвођача.

После отварања Сајма Алексић и Недимовић посетили излагачке штандове око 200 излагача из наше земље, Словеније и Републике Српске, чија је делатност везана за производњу, прераду и пласман шљиварских, воћарских и пољопривредних производа, као и за област туризма. Заједно са њима, председницом Скупштине општине Златијом Миличић и замеником председника осечанске Општине Ненадом Стевановићем били су уважени гости: представници Српске православне цркве, делегација из словеначке општине Ормож, градоначелници Новог Сада Милош Вучевић и Ваљева Слободан Гвозденовић, функционер СНС-а Зоран Бабић, народни посланик и председник Скупштине општине Коцељева Веран Матић, као и представници неколико великих компанија и суседних и пријатељских градова и општина.

Иначе, и ове године на почетку рада Сајма награђени су највећи извозници сувих шљива. То су фирма „Агранела” из Ваљева, која је према подацима Привредне коморе Србије у 2015. години извезла највеће количине овог српског бренда, односно  предузеће „Јовановић – воће” из Осечине, као најзначајнији извозник из ове општине.

У току прва два сајамска дана одржано је неколико стручних предавања из области воћарства и туризма, а све време биле су отворене изложбе пољопривредне механизације и садног материјала на отвореном простору, а музејска и ликовна поставка, као и изложба народних рукотворина „Златне руке” у затвореном. Оцењивање квалитета воћних ракија (рекордних 201  узорака) обављено је неколико дана раније…

Scroll To Top