ВЕСТИ:
Почетна / вести / У ПЕЦКОЈ: Сећање на Владислава Рибникара
У ПЕЦКОЈ: Сећање на Владислава Рибникара

У ПЕЦКОЈ: Сећање на Владислава Рибникара

Прошле суботе у порти цркве у Пецкој, крај гробнице у којој је пре 100 година сахрањен српски новинар Владислав Рибникар, дужну пошту оснивачу и првом уреднику дневног листа „Политика”, одали представници ових новина Љиљаном Смајловић, уредница и познатом новинарком и Никола Тркуља, генерални секретар редакције, затим општине Осечина, које је предводио заменик председника Милан Симић и месни свештеници из Царинске црквене општине.

По чину резервни капетан Владислав Рибникар је као учесник Првог светског рата смртно рањен 1. септембра 1914. године, на фронту у западној Србији, на Рожњу, највишој коти Соколске планине, а његови посмртни остаци сахрањени су у засебној гробници крај цркве, у којој се налази спомен костурница са земним остацима неколико стотина изгинулих српских ратника, углавном из Моравске дивизије.

Сусрет делегација „Политике” и локалне самоуправе поводом одавања поште Рибникару, послужио је и као увод за разговоре о свестранијој сарадњи између једна од наших најугледнијих новинских кућа и општине, а која препознаје важност медијске афирмације свих својих ресурса. У тим разговорима учествовали су: Светозар Гачић, руководилац Музејског одељења, затим Ана Ивковић, директор Народне библиотеке Осечина и Слододан Тодорић, директор ОШ „Војвода Мишић” у Пецкој. Гости из Београда посетили су још Музејско одељење и цркву у Осечини.

Scroll To Top