ВЕСТИ:
Почетна / вести / инфраструктура / БРАНА ЗА ПОДХРАЊИВАЊЕ БУНАРА: На реду пројекат заштите
БРАНА ЗА ПОДХРАЊИВАЊЕ БУНАРА: На реду пројекат заштите

БРАНА ЗА ПОДХРАЊИВАЊЕ БУНАРА: На реду пројекат заштите

У атару села Белотића изграђен водонепропусни екрана на реци Пецкој и цевовод до самог изворишта чиме је обезбеђена могућност подхрањивања бунара за водоснабдевање градског водовода у Осечини, који ће убудуће у свако доба године, па и у сушним периодима, имати довољно воде за све потрошаче. Међутим, са овом инвестицијом вредном 15,5 милиона динара, за коју су средства обезбедили Дирекција за воде Републике Србије и локална самоуправа, нису завршени сви неопходни послови…

У међувремену, на седници локалног парламента изнета је бојазан од стране опозиције да би евентуални људски немар или непланирана хаварија у оближњој хладњачи могли да угрозе квалитет воде. А из Пецке, која је на само десетак километара узводно од бране, стижу појединачна упозорења да ова варошица нема канализацију.

-С обзиром на учесталу изградњу стамбених и пословних објеката непосредно уз речне токове, као и на примену агромера од стране власника и корисника пољопривредног  земљишта приликом обраде, неопходно је да се што пре уради пројекат зоне санитарне заштите. Сва наша изворишта временом могу бити угрожена, а како би се предупредило евентуално загађење пијаће воде у 2015. години, израда овог пројекта и поступање по њему су приоритетни. У сваком случају, корисницима ће бити испоручивана само исправна вода, која се уредно контролише – каже Драган Андрић, директор Јавног комуналног предузећа „Осечина” у чијој надлежности је градски водовод.

Он напомиње да се после изградње бране и цевовода, зона непосредне санитарне заштите изворишта „Пецка” помера узводно, а заједничким пројектом заштите требало би да буду обухваћена и изворишта „Остружањ” и „Драгодол” .

-Такође је неопходно приступити регулацији реке Пецке из чијег се тока допуњују бунари. Осим тога, ова река је јако бујична и чини велике штете на парцелама дуж свог тока односећи квалитетну обрадиву земљу. Само, овај проблем не може да се реши без озбиљније помоћи ресорних државних  институција – констатује Андрић.

На питање зашто постројење за пречишћавање отпадних вода у Пецкој, које је изграђено пре више година и, наводно,         још тада предато на даље „газдовање” Јавном комуналном предузећу „Осечина”, никада није стављено у функцију, Андрић је кратко одговорио да се ти објекти и опрема не налазе на попису имовине и средстава предузећа којим он руководи.

Scroll To Top