ВЕСТИ:
Почетна / вести / образовање / ПЕЦКА: Обележен светски Дан толеранције
ПЕЦКА: Обележен светски Дан толеранције

ПЕЦКА: Обележен светски Дан толеранције

Поштовање, прихватање и уважавање нечијег права на различитост представља – толеранцију. О томе, а поводом 16. новембра, међународног Дана толеранције, више речи било је недавно у Основној школи „Војвода Мишић” у Пецкој.

Размишљања на ту тему преноси нам Биљана Вукашиновић, педагог у овој школи:

-Разликујемо се по изгледу, навикама, језику, обичајима, веровањима, националној и политичкој припадности. Можемо још да се разликујемо по клубу за који навијамо, коју музику слушамо , како се облачимо….

-Прихватање тако једноставне ствари  а то да су сва људска бића природно различита иде веома тешко. Да би се лакше превазишле те разлике формирају се групе ( „сличан се сличном радује”) и све оно што се не уклапа у исте отпада. Праг толеранције зависи од више фактора: генетике, средине у којој се одраста и отворености да прихватимо чињеницу да различито не значи лошије, већ другачије.

-У основи нетолеранције су недостатак самопоуздања, несигурност као и средине које стимулишу такмичење и где је победа све. Они који нису „ победници”, који не припадају тој групи, различити су и отпадају.

-Управо у срединама у којима се васпитавају и образују они који морају да усвоје све принципе толеранције, може да се учини највише. Континуираним радом, креативним приступом, могу се разбити различите предрасуде и на тај начин створити опуштенија и отворенија средина у којој свако има право да буде оно што јесте.

-У ОШ „Војвода Мишић” начињен је један мали корак у том правцу. Одржана су  предавања на тему толеранције где су се ученици учили како да упознају себе, разумеју друге и прихвате разлике. Омогућено је гледање различитих тематских филмова у којима су ученици могли да на пластичним примерима уоче шта је оно што изазива нетолеранцију, која обично изазива сукоб и неприхватљиво понашање, као и начине како се то може превазићи. Ученици нижих разреда израђивали су наочаре у намери да се лакше прихвате ученици са ортопедским помагалима.

-Све активности су биле у знаку Шекспирове мисли: „Variety is the spice of life” или „Разноликост је зачин живота”. Уколико се учини и само мали помак у правом смеру, учињено је много за будућност оних на којима свет остаје – каже Биљана Вукашиновић, педагог у  ОШ „Војвода Мишић” Пецка.

Scroll To Top