VESTI:
Početna / vesti / projekti / Delegacija Osečine posetila opštinu Rumu
Delegacija Osečine posetila opštinu Rumu

Delegacija Osečine posetila opštinu Rumu

Pozitivna iskustva opštine Ruma oko rešavanja problema vodosnabdevanja, kao i proces kroz koji je ova lokalna samouprava prošla do dobijanja sertifikata za jednu od opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi od strane NALED-a (Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj), bile su glavne teme razgovora tročlane delegacije Osečine sa domaćinima u ovoj sremskoj opštini.

– U nameri da rešimo problem vodosnabdevanja u našoj sredini, odlučni smo da primenimo najbolja iskustva i rešenja drugih, koja će nam pomoći da ovaj potencijalni veliki problem u budućnosti što uspešnije rešimo. Svaka opština ima svoje specifične probleme u vodosnabdevanju, a mi smo opredeljeni da na probleme odgovorimo – rešenjem. Od susreta u Rumi posebno bih istakao korist od njihovog veoma detaljnog upoznavanja o preduzetim koracima od ideje preko projekta do realizacije i obezbeđenja neophodnih sredstava – kaže Dragan Andrić, član Nadzornog odbora JKP „Osečina”.

Sa predstavnicima Opštinske uprave Ruma zaduženim za poslove ekonomskog razvoja i direktorom „Vodovoda” ne samo da je bilo reči o njihovim iskustvima i primenjenim rešenjima, već posebno o procesu sertifikacije kroz kojih je ova opština uspešno prošla još 2010. godine.

– Tom prilikom kolege iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj upoznale su nas sa potrebnom dokumentacijom i svim koracima na tom putu. Ponudili su nam svaki vid saradnje od razmene informacija, preko prenošenje dobre prakse do saradnje na zajedničkim projektima. Rekli su nam i to da su od sticanja sertifikata, koga su prošle godine i obnovili, do danas privukli tri puta više investicija nego u vreme kada nisu bili sertifikovani.

Upoređujući saznanja i iskustva iz Rume, koja je prošla proces sertifikacije i sada predstavlja dobro organizovanu zajednicu, sa našim aktuelnim prilikama Milan Simić, zamenik predsednika Opštine, zaključuje:

– Brzina i kvalitet rešavanja naših tekućih problema zavise isključivo od nesebičnosti i profesionalne kompentencije pojedinaca, dakle od spoja stručnosti i moralnih osobina. Samo to nas može voditi napred, sve drugo je samo prazna priča.

Scroll To Top