ВЕСТИ:
Почетна / вести / привреда / „КРУШИК ПЛАСТИКА”: И у реструктуирању – позитивни
„КРУШИК ПЛАСТИКА”: И у реструктуирању – позитивни

„КРУШИК ПЛАСТИКА”: И у реструктуирању – позитивни

Завршни рачун – Укупна прошлогодишња производња „Крушик Пластике” повећена је око 40 одсто у односу на претходну годину. Завршни рачун за 2013. годину најбоља је потврда доброг пословања предузећа, које се после две неуспешне и поништене приватизације од 2011. године налази у реструктуирању. Из њега се види да је „Крушик Пластика”, када је реч о фирмама које имају овај статус, једна од ретких у Србији са позитивним финансијским извештајем за минулу годину.

Говорећи о актуелном тренутку колектива на чијем је челу, као и његовој перспективи, Зоран Урошевић, генерални директор и привремени заступник капитала, посебно напомиње:

– Додатак називу фирме: „у реструктуирању” прилично отежава посао. Банке често са нама не желе ни да разговарају, добављачи и друге компаније прилазе са подозрењем, а држава се држи по страни. Упркос свему томе, затим одсуству неколико традиционалних купаца са тржишта, као и знатно смањеној производњи у наменској индустрији и општој кризи, прошле године смо, ипак, успели да остваримо позитивне резултате.

Он додаје да је данас потребно да се уложи доста напора да се привуку нови купци, који су резервисани према фирмама у реструктуирању. Силом прилика послови се уговарају без аванса, а истовремено за исте потребе неопходно је да се обезбеди авансна набавка репроматеријала.

– Неповољна околност је што више нема субвенционисаних кредита од Фонда за развој, тако да смо препуштени сами себи. Утисак код партнера најбоље мењамо у нашу корист тек када они добију квалитетне производе у уговореним роковима и увере се да смо добро организовани, да радимо у три смене и да су дисциплина и однос према раду на завидном нивоу. Тренутно имамо 132 запослених на неодређено и 60 радника на одређено време. Они су прошле године примљени због повећаног обима посла и, ево, још увек су ту – каже Урошевић.

Словенци као значајан ослонац – Највећи кооперант и ослонац фабрике у последње време је „Горење” из Ваљева, за чије потребе „Крушик Пластика” ради делове за расхладну технику. Директор наглашава и драгоцену улогу ресорног министарства, уз чију помоћ су обезбеђени повољни кредити за куповину опреме и повећање капацитета.

-То смо урадили циљано знајући да ће „Горење” у Ваљеву подићи нови погон за расхладне уређаје. Лане смо производњу за ову компанију повећали чак за 400 одсто, а ниво реализације са 21,5 подигли на 86 милиона динара. Стабилност у пословању, поред Словенаца, пружа и ваљевски „Крушик”, са којим имамо уговор за израду пластичних делова за наменске производе вредан 800.000 евра. Прва трећина посла, по плану, реализована је прошле, а две трећине остале су за ову годину. Уговорен је и значајан подухват са „Заставом оружје”. Реч је о изради делова за ловачку пушку малог калибра за америчко тржиште. Осим тога, кренули смо са новим моделима артикала за широку потрошњу. Наш циљ су, поред домаћег, тржишта Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније и Хрватске, с обзиром да транспорт, због величине производа, утиче на њихову цену – истиче Урошевић, који у 2014. години очекује повећање укупне реализација за пет одсто.

Већа очекивања од државе – У „Крушик Пластици” нису задовољни због недовољне бриге државе о домаћим произвођачима. То је био разлог што је њихов погон цеви и резервоара прошле године био успешан само захваљујући извозу у Македонију.

– Добар део нашег програма везан је за инфраструктурне пројекте. То није роба која се продаје по трговинама. Ми зависимо од добре воље и намере пројектаната и инвеститора да у тим пословима форсирају домаће производе. Нажалост, у Србији смо, за сада, мало присутни јер се купују цеви из Француске и Аустрије, које су за 50 до 70 одсто скупље. Ипак, надамо се укључивању у пројекте око Коридора 10 и 11 јер изградњу путева прате цевоводи и уградња сепаратора за пречишћавање. Цеви радимо још од 1978. године и до данас нико није имао лоших искустава са њима – закључује Урошевић.

zoran-urosevicТри технологије – Основна делатност предузећа основаног 1975. године је прерада пластичних маса. Тада је замишљено је да ова фабрика буде пратилац наменске индустрије у погледу кооперације пластичних делова. Заступљене су три технологије: инјекционо бризгање термопласта, пресовање дуропласта и спирално мотање цеви од полиетилена и полипропилена. До 2007. године фирма је пословала у саставу Холдинг корпорације „Крушик”.

У свом производном програму „Крушик Пластика” поред цеви пречника од 300 до 3000 милиметара за канализацију, затим довод воде за мини хидроцентрале и све остале елементе који то прате, има и хоризонталне и вертикалне резервоаре запремине од једног до 100 метара кубних за различите намене, затим каде, сепараторе уља, масти и нафтних деривата, онда биопречистаче за третман отпадних и санитарних вода, каце за ферментацију воћа и поврћа, као и делове за расхладну технику, санитарије, наменску индустрију и амбалажу за паковање, транспорт и складиштење воћа.

Подршка локалне самоуправе – Од раскида приватизације до увођења предузећа у реструктуирање трудили смо се да се што боље организујемо, сачувамо континуитет производње и позицију на тржишту. У целој тој причи имали смо одличну подршку локалне самоуправе на челу са председником општине Ненадом Стевановићем, која је препознала потенцијал предузећа – напомиње Урошевић.

Scroll To Top