ВЕСТИ:
Почетна / вести / пројекти / Европски пројекти са Словенцима
Европски пројекти са Словенцима

Европски пројекти са Словенцима

У очекивању да се Србија придружи Европској унији и створе могућности за реализацију већих пројеката, Општинска управа Осечина жели да тај тренутак дочека што спремније. С тим у вези, Милан Урошевић, начелник Општинске управе и Милан Петровић, вођа пројектног тима, који је у протеклих 6 година реализовао више од 25 пројекта, посетили су седам општина и развојну агенцију у Птују. Са собом су носили пројектну документацију свих до сада реализованих пројеката уз помоћ ЕУ у протеклих 10 година.

– Наш домаћин у посети општинама Подравске регије био је Борут Мегла са којим је успостављена сарадња још на пројекту из 2006. године са партнерском општином Ормож. Он је у међувремену почео да ради као руководилац на пројкетима који се финасирају из Европске уније за целу регију. Због пријатељског односа који смо изградили током раније сарадње имали смо могућност да приступимо пројектној документацији, као и да разменимо искуства са својим колегама из Словеније – каже Милан Петровић.

Милан Урошевић истиче да је током боравка у Словенији остварена посета регионалној развојној агенцији Бистра у Птују, која ради пројекте и руководи њима у 27 општина. Са њима је постигнут договор о сарадњи, уколико се укаже било какава могућност за то.

– Пријатељи из Словенији показали су да су веома расположени да постану наши партнери на већим пројектима, којима желимо да још боље средимо нашу инфраструктуру. Договорили смо се да крајем ове или почетком следеће године они дођу код нас и до ситница нам пренесу цвоја богата искуства – додаје Урошевић.

Уз заједнички закључак са Словенцима да се паре из Европске уније тешко добијају, а још теже троше, јер сваки динар треба оправдати и утрошити на начин који је наведен у пројекту, Урошевић и Петровић су задовољни и због успостављања присног контакта за будућност са још једном словеначком општином, а то је општина – Јушинци.

 

Scroll To Top