ВЕСТИ:
Почетна / вести / пројекти / ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ У НЕМАЧКОЈ: Осечина у пројекту мреже зелене економије
ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ У НЕМАЧКОЈ: Осечина у пројекту мреже зелене економије

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ У НЕМАЧКОЈ: Осечина у пројекту мреже зелене економије

У оквиру својих међународних активности Ненад Стевановић, председник Општине Осечина боравио је прошле седмице у Немачкој, где је у граду Биркенфелду у име локалне самоуправе на чијем челу се налази, потписао меморандум о приближавању и приступању међународном пројекту мреже зелене економије.

– Од овог пројекта очекујемо да ће се кроз његов даљи развој створити услови за значајно смањење издвајања за енергију и то без коришћења сопствених средстава и задуживања. Тако би се заиста унапредило финансијско стање општине, али и смањила емисија угљен моноксида и штетних гасова, који загађују животну средину – каже Стевановић.

Потписивању документа о сарадњи на овом пројекту, који је покренут у Немачкој и Енглеској, а овом приликом му је приступило десетак градова и општина из Србије, присуствовала је и Евелине Лемке, немачка министарке за економске послове, заштиту климе, енергије и регионалног развоја, као и представници међународног пројекта мреже зелене економије.

– Овом приликом је истакнуто да је реч само о првом кораку који омогућава да се крене са пројектом и тражењем средстава за инсталирање постројења за добијање зелене енергије и примени енергетска ефикасност. Уз све то, пројекат ће омогућити и отварање нових радних места како у току изградње енергетских постројења тако и током њихове експлоатације. Предвиђа се и стварање амбијента за развој малих предузећа и поспешивање привредних активности у области зелене економије и то, пре свега, кроз активирање и експлоатацију локалних обновљивих извора енергије – додаје Стевановић.

Следећи корак након обављеног потписивања меморандума предвиђа постављање мастер плана зелене економије за општине – потписнике. Задаци у другој фази су израда стратегије и развој пројекта, затим координација, финасирање, тренинг и едукација.

 

Scroll To Top