ВЕСТИ:
Почетна / вести / репортаже / СТОГОДИШЊИЦЕ ВЕЛИКОГ РАТА: Изложба у част великана
СТОГОДИШЊИЦЕ ВЕЛИКОГ РАТА: Изложба у част великана

СТОГОДИШЊИЦЕ ВЕЛИКОГ РАТА: Изложба у част великана

У оквиру обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата, у Одељењу Ваљевског народног музеја у Осечини, 17. фебруара отворена је изложба слика под називом „Великани наше слободе“. Ауторка је Љиљане Стевановић Љис, председница Ликовне секције „Михаило Миловановић”, која делује у саставу Републичког одбора Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920 године.

Поставку чине тридесетак дела која су посвећена најважнијим личностима и херојима из периода ратова који су вођени за ослобођење Србије на почетку прошлог века. Свечаном отварању изложбе, која ће трајати до 24. марта, присуствовало више од 100 званица.

– Уметничка дела која су пред нама посвећена су епопеји српског народа у Првом светском рату и свим храбрим људима који су нам донели слободу – рекао је у поздравној речи руководилац Музејског одељења Светозар Гачић, који је искористио прилику да најави бројне друге будуће манифестације у овом крају у част јубилеја Великог рата.

Гачић и председник осечанске Подружнице Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године Марко Ранковић, који је званично отворио ову изложбу, подсетили су на значајну улогу Подгораца у Првом светском рату. Посебно су указали на чињеницу да је чак 20 ратника из овог краја понело Орден Карађорђеве звезде са мачевима, највеће признање некадашње Краљевине Југославије.

Фотографије: Сећање на српске великане и њихове савезнике (фото: Д. Савић)

Scroll To Top