VESTI:
Početna / vesti / poljoprivreda / Zaštita geografskog porekla suve šljive
Zaštita geografskog porekla suve šljive

Zaštita geografskog porekla suve šljive

Dosadašnja angažovanost lokalne samouprave Osečine na pružanju pomoći ovdašnjim proizvođačima i prerađivačima šljiva da se stvore uslovi i obezbedi zaštita geografskog porekla za suve šljive iz ovog kraja dobila je značajnu podršku i od strane Sektora za agrarnu politiku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. To su prošlog utorka, na sastanku u Osečini, potvrdili predstavnici ovog Ministarstva Branislav Raketić, predsednik, i Snežana Kumbarić, član radne grupe za kvalitet hrane.

– Potrebno je da proizvođači iz ove sredine urade specifikaciju proizvodnje i da sami u tome vide i pronađu svoj interes. Svako ko se bavi proizvodnjom i sušenjem šljiva mora da bude ovlašćeni proizvođač, što mu omogućava da koristi naziv, ali ga i obavezuje da poštuje sva propisana i dogovorena pravila – rekao je Raketić, ističući i ocenjujući da je Osečina već dosta uradila na afirmaciji svojih brendova putem dosadašnjih sajmova šljiva i da joj je sada potreban korak više.

Milan Simić, zamenik predsednika Opštine, podsetio je da opštinska Strategija razvoja Osečine predviđa da ova zajednica do 2020. godine ima razvijenu poljoprivrednu proizvodnju, dobro organizovan otkup, udružene poljoprivredne proizvođače i brendirane proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom, od kojih su na prvom mestu upravo – suve šljive.

– Pred svima nama je odgovoran i ni malo lak posao da nakon formiranja radne grupe, pristupimo izradi elaborata i definisanja standarda. Ubeđan sam da bi zaštitom geografskog porekla za suve šljive iz Podgorine, za koje odavnina postoji tvrdnja da baš ovde imaju specifičnu aromu i poseban ukus, ovaj naš proizvod mogao da računa na mnogo više kupaca, ali i na bolju cenu na tržištu – smatra Simić.

Scroll To Top